Rinflajš

Pravo bantsko (vojvođansko, švapsko) jelo koje se nekada spremalo od čiste begejske vode. U bukvalnom prevodu sa nemačkog (rindfleisch) goveđe meso. To je meso koje je kuvano u supi, pa se onda izvadi i može se jesti sa sosom, penom ili senfom. U Vojvodini se pod rinflajšom smatra kuvano goveđe meso (ali i uopšte meso iz supe), kuvani krompir i sos – najčešće od paradajza. U vojvođansku kuhinju, sosovi su donešeni iz austrijske kuhinje, koja ih je preuzela od Francuza. Sosovi se uglavnom prave od proprženog brašna na masnoći sa dodatkom zelene mirođije, kuvanog ili propasiranog paradajza, višanja, rena, belog luka, kiselih krastavaca ili paprika.

Za pravljenje Rinflajša trebaju nam sledeći sastojci:

  • 1 veća rozbratna ili veći komad od goveđih grudi ili rebara, ili stara koka, šuplja goveđa kost
  • velika veza zeleni (šargarepa, paštrnak, peršun)
  • srednji koren celera, po jedna veza lišća peršuina i celera
  • 2 luka srednje veličine, 2-3 lista lovora
  • nekoliko krompira
  • biber u zrnu
  • so

U šerpu sipamo 2l vode i ubacimo korenasto povrće, krompir i meso, na plotni ispečen luk, lovor i biber. Posolimo samo meso, so ne dodajemo u vodu, ako je meso suviše masno, pogotovo koka, višak masti skinemo. Kuva se poklopljeno na laganoj vatri najmanje 2,5 sata. Pošto skuvamo meso, supu procedimo i u nju dodamo mešavinu začina za jelo i zakuvamo domaće rezance. Rinflajš najčešće služimo sa paradajz sosom.

MilanRinflajš