Degustacija vina za početnike

Vino je za uživanje, ali za mnoge je pristup čaši sa vinom samo jedno iskustvo sa alkoholom. Posle ovog kratkog teksta moći ćete da  odredite kakve ukuse volite, naučite kako da date opštu ocenu o vinu i postanete sigurniji da iznesete svoje mišljenje.

1. Prvi korak kod degustacije vina je vizuelni

Dobro pogledajte vino u čaši, posebno po obodu čaše. Gledajte boju i bistrinu. Zato se za degustaciju uvek koriste prozirne čaše.

Bela vina treba  da imaju boju od nijanse izbledele slame do duboke zlatne. Bela vina tamne kako stare. Crvena vina mogu biti sa bojama od nijanse crvene cigle, pa do skoro modro ljubičaste boje šljive. Crvena vina sa vremenom počinju da gube boju, postajući više braon.

Vino možete gledati dok je čaša na stolu ili držeći čašu u ruci. Pozadina treba da bude bela.

Dobro pogledajte vino.

Zavrtite vino…

2. Zavrtite vino u čaši

Naravno ovo znači da ne treba da prosipate vino svuda oko sebe – pokažite da ste poznavalac. Zavrtite čašu nežno, a ne kao centrifugu veš mašine. To će promešati kiseonik sa vinom i tako umekšati tanine u mladom vinu. To takođe otvara “flejvor” i aromu vina. Gledajte kako vino kvasi zidove čaše. Vina sa više alkohola imaju jaču površinsku tenziju i formiraju deblje tragove na zidovima.

 3. Pomirišite vino

U početku držite na nekoliko centimetara od nosa. Potom stavite nos na rub čaše – ne možete samo da provučete čašu ispod nosa, jer tako nećete osetiti baš ništa.

Ne žurite.

Kvalitetna bela vina treba da vas podsete na voćne ukuse, od lubenice ili dinje, preko krušaka i bresaka, do ananasa ili banane. Crvena vina podsećaju na borovnicu, šljivu, trešnju ili višnju.

Bure u kome je vino bilo doprinosiće aromi tako što ćete osetiti vanilu, kedrovinu ili cimet.

Šta osećate? Na šta vas podsećaju mirisi iz vina? Šta bi moglo da se kaže ako bi u čaši bio parfem, a ne vino?

Pomirišite vino. Otpijte malo, ali nemojte gutati.

4. Uzmite gutljaj vina, ali nemojte još da gutate.

Prokotrljajte vino preko svih svojih senzornih regija na jeziku i nepcima. Različiti delovi jezika osećaju različite ukuse. veliki broj ima takve navike da pri gutanju samo prosledi sadržaj iz usta u želudac, a da ne koriste sve svoje receptore. I tu je posebno potrebna vežba. Zadržite gutljaj nekoliko sekundi, razmišljajući o ukusima vina koje probate.

Kakav je prvi utisak? Vinska kiselina? Mekoća? Karamel? Začini? Da je u vašim ustima hrana, a ne vino, šta bi to bilo?

Bela vina poredimo sa kruškom, jabukom ili ananasom. Crvena vina sa višnjama, šljivama i bobicama. Posle voćnih aroma u vinu tražimo karakteristike prepečenog hleba ili maslaca. To su ostaci kvasca korišćenih pri fermentaciji. Potom probamo da osetimo tanine. Kod belih vina ih nema ili su prisutni vrlo malo. Kod crvenih su izražajniji. Tanini se razlažu u boci tokom starenja vina i to će uticati na ono što osećamo.

Osećate li hrast u vinu koje probate? To treba da bude prijatan i nežan osećaj, a ne dominantna karakteristika.

5. Progutajte vino

Kakav je ukupan osećaj o teksturi vina? Da li vino ima telo i strukturu? Da li su komponente dobro uravnotežene i  zanimljive? Da li vino prijatno golica sve delove usta i zavodi vaše nepce ili se zadržava samo na pojedinim delovima jezika?

Telo je izraz kojim opisujemo sposobnost vina da zadovolji veliki broj osećaja u ustima. Kada kažemo stuktura, podrazumevamo da vino ima niz ukusa koji prate početni osećaj o vode na dalje.

I tu su ukusi različiti.

Koliko dugo traje vino? Koliko dugo možete da osetite vino pošto ste ga progutali? Da li vam se ukusi dopadaju?

Progutajte.

Za početnike degustacija vina treba da bude zabavno. Ne morate se truditi da sve bude savršeno. Nemojte brinuti ako se vaši ukusi razlikuju od ukusa drugih ljudi. Svako ima svoj ukus.

Uzbudljiva stvar kod probanja različitih vina je otkrivanje toga kakvi su vaši ukusi.Vaša Banatska kuća
MilanDegustacija vina za početnike